dr bla 1

Det du behöver veta om missfall

Missfall är när en graviditet avbryts av sig själv. Missfall brukar delas upp i tidiga- respektive sena missfall. Tidigt missfall innebär att graviditeten avbryts före graviditetsvecka 12, och vid sent missfall slutar fostret leva efter graviditetsvecka 12.

Den främsta anledningen till att man får missfall är att det är något som inte stämmer med fostret. Det har oftast blivit fel i de första celldelningarna. Även genetiska skador på arvsmassan är en förklaring till varför fostret inte utvecklas som det ska. Kroppen förstår mestadels det här felet tidigt i graviditeten, och därför är det vanligt med missfall runt graviditetsvecka 6-8.

Internationellt sett är det ca 25% av alla graviditeter som slutar med missfall. Dock är det inte alla som ens vet att de varit gravida, och därför inte vet om att ett missfall skett. Därför är det svårt att uppge en exakt siffra.

Många frågar sig om det är svårare att bli gravid efter ett missfall. Svaret är nej, såvida det inte är något hos paret som gör att kroppen framkallar ett missfall. Föräldrar kan i mycket sällsynta fall inte själva ha någon synlig avvikelse, men ändå föra över en viss gen till fostret, som då kan göra att fostret ej blir livsdugligt. Detta är en enormt ovanlig orsak till missfall. Oftast är det bara slumpen som gör att graviditeten inte fortskrider, och alltså är det ingen ökad risk för att få missfall igen.

Vad är en missed abortion?

Missed abortion, även kallat fördröjt missfall, innebär att fostret dör utan att man märker det direkt. Det kan till exempel upptäckas med hjälp av ett ultraljud eller att kroppen börjar stöta ifrån sig graviditeten genom blödning flera veckor efter det att fostret dött.

Hur kommer det sig då att vissa par är med om upprepade missfall, det vill säga tre missfall i rad?

I regel handlar det om otur, det vill säga att det flera gånger i rad blivit något fel på fostret som inte beror på något annat är slump. I sällsynta fall kan det röra sig om trombofilier, SLE eller antifosfolipidsyndrom, det vill säga mycket ovanliga sjukdomar hos föräldraparet. Vid tre missfall i rad erbjuds man en utredning för att se om det är just någon sjukdom som ligger bakom missfallen eller om det bara handlat om otur. Däremot vet vi idag att de allra flesta som är ofrivilligt barnlösa, har aldrig blivit gravida. Med andra ord finns det oerhört goda chanser att bli förälder om man en gång varit gravid.

Hur går en utredning till?

Prover tas för att se om det finns några reumatiska sjukdomar, en ordentlig gynekologisk undersökning görs, arvsmassa hos kvinnan och mannen undersöks och mannen får göra ett spermatest.

Finns det något i kvinnans livsstil som kan trigga ett missfall?

Det pratas mycket om stress och kost idag, men man måste komma ihåg att dessa faktorer har en försvinnande liten betydelse. Det är oerhört svårt att genom sin egna livsstil orsaka ett missfall. En graviditet som vill stanna, stannar oftast kvar.

Utomkvedshavandeskap, vad är det?

Det är när en graviditet sitter på fel ställe, oftast i äggledaren. Befruktningen sker alltid i äggledaren och vid ett normalt förlopp vandrar det befruktade ägget från äggledaren till livmodern för att där implementeras i livmoderslemhinnan och fortsätta växa. Vid en X-graviditet, dvs ett utomkvedshavandeskap, fästes det befruktade ägget i äggledaren och växer där istället. När en kvinna är med om detta brukar hon först få en blödning och lite lätt smärta för att senare snabbt övergå till kraftig smärta och mer blödningar. En sådan situation kan bli livshotande utan vård, eftersom det kan röra sig om otroligt stora blödningar. Vid misstanke om ett så kallat utomkvedshavandeskap ska alltid patienten åka till gynakuten.

Vet man däremot att man har en graviditet i livmodern, som till exempel blivit verifierat med ett tidigt ultraljud, och får ett missfall med blödningar, behöver man inte åka till akuten. Kroppen klarar själv av att hantera ett missfall (men inte utomkvedshavandeskap). Det enda sjukvården kan göra är att konstatera ett missfall och eventuellt erbjuda behandling för att påskynda missfallet. Men! Får man väldigt ont i magen, är runt graviditetsvecka 6 och inte har gjort något ultraljud så bör akutmottagning sökas eftersom utomkvedshavandeskap inte kan uteslutas.

Hur behandlar man ett missfall?

Efter ett missfall vill man att livmodern ska vara tömd på innehållet. Har man ett foster i magen som slutat leva, kommer innehållet förr eller senare att komma ut. Problemet är dock att det kan ta väldigt lång tid (upp till månader) från att fostret dött tills att livmodern stöter ut innehållet. Detta beror på att moderkakan fortfarande växer och att kroppen kommunicerar med moderkakan och inte med bebisen. Om kroppen däremot inte tömmer livmoderns innehåll fullständigt, eller så snabbt som patienten önskar, kan sjukvården hjälpa till på två olika sätt. Det ena är kirurgiskt och det andra är medicinskt. Genom den kirurgiska metoden suger man ut innehållet med vakuum medan medicinsk metod låter läkemedel stöta ut livmoderns innehåll.

Konstigt nog är det svårare att få livmodern tömd när ett dött foster finns i magen, mot när behandling ges vid ett friskt levande foster, dvs vid en abort. Vid ett missfall är det inte ovanligt att kvinnan börjar med medicinsk behandling som metod, men som ändå måste ta till kirurgisk metod. Detta just på grund av svårigheten att helt tömma livmoderns innehåll vid ett missfall.

Efter ett missfall är kroppen redo att ta emot ett nytt befruktat ägg, och redan efter två veckor brukar en ägglossning ske. Med det sagt kan man alltså bli gravid direkt efter ett missfall, även om rekommendationen är att ha en menstruation emellan. Detta är främst för att man vid en ny graviditet ska kunna fastställa graviditetslängd. Det finns alltså inga medicinska hinder för att bli gravid direkt efter ett missfall.

Helena Graflund Lagercrantz

Artikeln är skriven av:

Helena Graflund Lagercrantz

Specialistläkare inom gynekologi

Vill du ha hjälp av Helena, eller någon annan av våra specialister?

Ladda ner appen för att boka din tid

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Helena Kopp Kallner Gynpodden Riklig mens