Mamma med tonårsbarn i omfamning_BW_45
Mamma med tonårsbarn i omfamning_BW_45
Nästa lediga tid hos en specialist

Boka tid när det passar dig

Vi har tider mellan 8.00 - 22.00

Boka möte

Förklimakteriet

Perioden innan klimakteriet brukar ibland kallas för förklimakteriet eller peri-menopaus. Könshormonerna börjar fluktuera och det kan skapa olika besvär, såväl psykiska som fysiska. Det här beror på att antalet äggblåsor minskar och med dem minskar även mängden östrogen som produceras.

Menscykeln blir mer oregelbunden, ofta med tätare menstruationer till en början som sedan glesas ut och det är inte ovanligt att blödningen blir mer riklig. När det har gått mer än ett år sedan senaste mens så är man i menopaus. Alltså slutet på den fertila perioden i livet.

Vanliga symtom

Oro & ångest

Kortare menscyklar

Oregelbunden mens

Vallningar

Humörsvängningar

Viktuppgång

När ska jag söka hjälp?

Det kan vara svårt att veta att du är i förklimakteriet, symtomen är diffusa och varierar mycket från person till person. Hos oss kan du få hjälp med diagnos, rekommendationer och behandling.

Hand hållande telefon med EsterCare-appen

Så hjälper vi dig digitalt med dina besvär:

1

Ladda ner EsterCare-appen I appen gör vi en bedömning om vi kan hjälpa dig digitalt och du kan sedan enkelt boka en tid som passar dig

Videomötet sker i appen Prata med vår specialist på en plats där det passar dig

2
3

Du får vård, rådgivning och eventuell behandling Vi bokar även in uppföljning vid behov

Våra klimakteriespecialister

När du söker vård hos oss för klimakteriebesvär får du träffa en läkare som är utbildad inom området. Du bokar ett möte med en av våra specialister direkt i appen och kan enkelt välja en tid som passar dig. Vi hjälper dig med rådgivning, vård och behandling.

Träffa oss

Vanliga frågor om förklimakteriet

Hur vet jag att jag är i förklimakteriet?

De första tecken på att hormonproduktionen går ned och kroppen är på väg in i klimakteriet brukar vara att mensen kommer oftare och blir oregelbunden. Efter ett tag kommer den mer sällan och kan då pågå längre tid och vara rikligare. Andra symtom som kvinnor beskriver i ett tidigt stadie av klimakteriet är svettningar, vallningar, humörsvängningar men även hjärtklappning och energilöshet och sömnpåverkan kan vara tecken på att du är på väg in i klimakteriet.

I vilken ålder kommer man i förklimakteriet?

Det är väldigt individuellt vid vilken ålder man går in i klimakteriet men genomsnittlig ålder är ungefär 45-55 år. Förklimakteriet kan då uppstå runt eller innan denna perioden.

Vad får man för behandling i förklimakteriet?

Behandling av besvär relaterade till klimakteriet kan vara dels hormonbehandling med en kombination av östrogen och gestagen beroende på hur din situation ser ut. Men det kan också handla om livsstilsförändringar vad gäller kost och motion, samtalsstöd eller lokalbehandling för till exempel torra slemhinnor vaginalt.

Varför kommer man i förklimakteriet?

Vid en viss ålder finns det ett lägre antal äggblåsor kvar i dina äggstockar, det gör att produktionen av östrogen minskar eller blir oregelbunden. Dina menstruationscykler kan därför förlängas eller förkortas. När du inte haft menstruation på 12 månader i följd har du officiellt nått klimakteriet, och peri-menopausperioden är över.

Hur länge pågår förklimakteriet?

Förklimakteriet kan pågå i flera år och det är väldigt individuellt både hur länge och hur mycket besvär eller symtom man upplever. När du varit utan menstruation i ett helt år har du passerat förklimakteriet och nått klimakteriet.

Ladda ner EsterCare-appen

Vård och rådgivning utan remiss av våra specialister inom kvinnohälsa

Vi erbjuder även behandlingsprogram och hälsopaket

En gedigen kunskapsbank fylld av fakta om våra kvinnokroppar

Scanna QR-koden för att komma igång:

tre skärmavbildningar på estercare-appen