Illustration hormon

Att äta ihop kartor

Blödning under p-pilleranvändning

När du äter p-piller har du ingen ägglossning och får heller ingen mens. Däremot är p-piller ofta utformade så att du kan få en bortfallsblödning var fjärde vecka för att efterlikna den regelbundna menstruationsblödningen. Vissa kvinnor upplever det betryggande att ha en regelbunden blödning medan vissa helst slipper blödning helt och hållet. Det är helt upp till var och en hur man vill göra, båda tillvägagångssätten är lika bra för kroppen. Det kan finnas fördelar med att äta ihop kartor, till exempel om du har rikliga blödningar eller besvärande mensvärk.

Hur gör man för att slippa blödning?

Det är inte farligt att äta ihop flera kartor och du kan välja att göra det jämt, under en period eller om du önskar skjuta på den kommande blödningen. Om du står på kombinerade, monofasiska, p-piller alltså sådana p-piller som innehåller samma mängd och koncentration i alla aktiva tabletter, och vill slippa blödning kan du göra så att du bara äter de aktiva tabletterna och hoppar över de sista sockerpillerna. För att direkt börja på en ny karta.

Om du sen önskar ha en blödning kan du ta ett kortare uppehåll på 4 dagar för att sedan börja äta igen, du är under dessa dagar skyddad mot graviditet. 

Hur ska jag tänka om jag trots allt får en blödning?

Om du skulle få en brunaktig blödning eller flytning kan du fortsätta ta tabletter men om du skulle få en färsk, röd blödning rekommenderas du att ta ett uppehåll på 4 dagar för att släppa fram blödningen och sedan börja äta tabletter igen.

Om du har uppehåll, kom ihåg att du måste äta minst en karta aktiva tabletter innan nästa uppehåll. För de flesta fungerar det bra att äta ihop kartor och att aldrig ha en blödning medan vissa märker att det fungerar kanske 2-3 kartor innan de får en blödning och måste ta ett uppehåll. Då kan man ha som rutin att äta ihop tex 3 kartor och ta ett planerat 4 dagars uppehåll och på så sätt få en blödning mer sällan. 

Om du är osäker på hur det skulle fungera med just ditt preparat kan du boka en tid i appen hos en barnmorska eller gynekolog för att få råd och svar på dina frågor.

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Josephine Appelqvist Anna Sander Gynpodden