Dom kvinnliga könsorganen, orange mot blå bakgrund

Att förstå sin fertilitet

Det finns olika sätt att se på fertilitet, idag finns många som vill influera till ett visst synsätt. Alla har såklart rätt att tycka och tänka som man vill, men vi vill här ta upp vad vi vet, det som är förankrat i vetenskap och forskning.

Påverkar preventivmedel fertilitet?

Först vill vi slå hål på myten om att hormonella preventivmedel påverkar ens fertilitet negativt. Många börjar med preventivmedel när de är i tonåren och slutar inte förrän man är önskar bli gravid. Kanske upptäcker man då att man inte har regelbunden mens som kan ha olika förklaringar. Det kan bero på ålder, kroppsliga förändringar som skett över tid eller att man har problem med till exempel PCOS eller endometrios. Det kan då vara lätt att tänka att det har med preventivmedlet att göra men så är det inte. Snarare är det så att det hormonella preventivmedlet har varit ett skydd och behandling mot symtomen av PCOS eller endometrios. 

"Då kommer man alltid ha pigga simmare som är redo att ta upp kampen om ägget."

När i cykeln kan man bli gravid?

Störst chans att bli gravid är två dagar före, och fram till, ägglossningen. Det kallas fertila dagar. Dock kan spermier leva fem-sju dagar i livmodern. Det innebär att om du har sex några dagar innan din ägglossning så kan spermierna överleva i livmodern tills ägglossningen sker och då befrukta ägget. Vill man bli gravid, ska man satsa på att ha (mycket) sex innan och under sin ägglossning. Eftersom man kanske inte riktigt har koll på när man har ägglossning brukar man säga att man ska ha sex två dagar i veckan under hela cykel om man har önskan att bli gravid. Då kommer man alltid ha pigga simmare som är redo att ta upp kampen om ägget.

När har man ägglossning?

Det beror på hur lång menscykel man har. Har man en regelbunden cykel kan man räkna ut när man hade ägglossningen, och på så sätt veta det till nästa månad, för man måste räkna baklänges. Krångligt? Vi hjälps åt. 

En menstruationscykel kan variera i längd och ändå vara vad vi definierar som normal, allt mellan 21-35 dagars cykel är inom normalintervallet. Cykeln börjar på dag 1 när man börjar blöda, oftast blöder man mellan 4-8 dagar. De flesta har ägglossning 14 dagar efter sin första dag på mensen men det stämmer som sagt inte för alla.

"Räkna 14 dagar bakåt från när du får din mens, det är då du hade din ägglossning och har du en regelbunden cykel kommer det med största sannolikhet se likadant ut kommande månad."

Mensen kommer däremot nästan alltid 14 dagar efter att man haft ägglossning. Det är perioden efter mens till ägglossning som kan variera i längd. Har man en menscykel som är 28 dagar hade man ägglossning på dag 14 men har man en cykel som är 35 dagar hade man sin ägglossning på dag 21. Räkna 14 dagar bakåt från när du får din mens, det är då du hade din ägglossning och har du en regelbunden cykel kommer det med största sannolikhet se likadant ut kommande månad. 

Andra tecken på ägglossning

Flytningarna blir annorlunda när man har ägglossning, de blir väldigt hala, som äggvita. När man torkar sig vid toabesök kan man titta på toapappret och då ser det ut som limtrådar. När flytningar ser ut så är man i den fertila fasen. En del får känningar runt sin ägglossning. Vissa kan känna sig svullna, man kan få en liten blödning, men detta är symtom som oftast kommer efter att man haft sin ägglossning. Om man försöker bli gravid så ska man inte vänta in dessa tecken då det troligtvis är för sent den månaden.

Vi är, generellt, som mest fertila när vi är i 20-årsåldern. Från 35-års ålder så börjar det dala och det är svårare att bli gravid. Äggen har fått sämre kvalitet och är färre. Många blir ändå gravida efter att man fyllt 35, men det är svårare. Det är viktigt att komma ihåg att fertilitet är väldigt individuellt och att det finns stora variationer hos olika personer. När man talar om fertilitet generellt är det vad som gäller hos en population och sannolikt för de flesta, men inte nödvändigtvis för alla.

"Vi lever längre nu, vi blir äldre och är starka längre. Tyvärr har vår uppsättning av ägg och dess hållbarhet inte hängt med i den utvecklingen."

Även om det finns hjälp att få kan det inte garantera att man kan få hjälpa till en graviditet som kommer gå hela vägen. Förr i tiden så fick vi barn tidigare i livet, vi hade överlag ett kortare liv. Vi lever längre nu, vi blir äldre och är starka längre. Tyvärr har vår uppsättning av ägg och dess hållbarhet inte hängt med i den utvecklingen. Även om vi känner oss yngre till både kropp och själ och skulle vilja ha barn senare i livet så har tyvärr inte vår fertilitet ändrats på samma sätt. 

Gynpodden avsnitt 50 - Fertlitetsförståelse

Lyssna här

Karling Widsell, E., Tristen, C. & Heitmann, C. (2019) Ditt fertila liv, Norstedts

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Lisa Falco Gynpodden