Dom kvinnliga könsorganen, orange mot blå bakgrund

Att förstå sin fertilitet

Fertilitet kan ses ur olika perspektiv, och idag finns många som vill påverka hur ämnet framställs. Alla har självklart rätt till sin egen åsikt, men här utgår vi från den kunskap som är vetenskapligt förankrad.

Påverkar preventivmedel fertiliteten?

Först vill vi slå hål på myten om att hormonella preventivmedel påverkar din fertilitet negativt. Många börjar med preventivmedel i tonåren och fortsätter tills de önskar bli gravida. När man slutar med preventivmedel kan man upptäcka att menscykeln inte är regelbunden, vilket kan ha olika förklaringar. Det kan bero på ålder, kroppsliga förändringar som skett över tid eller bakomliggande tillstånd som PCOS eller endometrios. Det är lätt att tro att oregelbundenheten beror på preventivmedlet, men så är det inte. Faktum är att hormonella preventivmedel ofta har fungerat som både skydd och behandling mot symtomen av PCOS eller endometrios.

Detta ökar chansen att det finns spermier redo att befrukta ägget när ägglossningen väl sker.

När i cykeln kan man bli gravid?

Störst chans att bli gravid är två dagar före och fram till ägglossning. Dessa kallas för de fertila dagarna. Spermier kan dock överleva fem till sju dagar i livmodern. Det innebär att om du har sex några dagar innan din ägglossning, kan spermierna vänta i livmodern tills ägglossningen sker och då befrukta ägget. Om du önskar bli gravid, rekommenderas det att ni har sex regelbundet under hela cykeln, särskilt kring ägglossningen. Eftersom det kan vara svårt att veta exakt när ägglossningen sker, brukar rådet vara att ha sex två gånger i veckan under hela menscykeln. Detta ökar chansen att det finns spermier redo att befrukta ägget när ägglossningen väl sker.

När har man ägglossning?

Ägglossningens tidpunkt beror på hur lång din menscykel är. En normal menstruationscykel kan variera mellan 21-35 dagar och ändå anses vara inom normalintervallet. Cykeln börjar på dag 1 när blödningen startar, och de flesta blöder i cirka 4-8 dagar.

En "regel" att komma ihåg är att mensen ofta kommer 14 dagar efter ägglossningen. Det är perioden från menstruationens början fram till ägglossningen som kan variera i längd. Detta ger oss en pålitlig metod att beräkna när ägglossningen sker:

  • Om du har en 28-dagarscykel sker ägglossningen vanligtvis runt dag 14

  • Om du har en längre cykel på 35 dagar sker ägglossningen troligen runt dag 21

  • Om du har en kortare cykel på 21 dagar sker ägglossningen vanligtvis runt dag 7

För att veta när din ägglossning ägde rum kan du räkna 14 dagar bakåt från när nästa mens startar. Om du har en regelbunden cykel kommer detta mönster sannolikt att upprepa sig nästa månad, vilket gör det möjligt att förutse kommande ägglossningar.

Räkna 14 dagar bakåt från när du får din mens, det är då du hade din ägglossning och har du en regelbunden cykel kommer det med största sannolikhet se likadant ut kommande månad.

Andra tecken på ägglossning

Flytningarna förändras kring ägglossningen. De blir klarare, mer elastiska och påminner om äggvita. När du torkar dig vid toalettbesök kan du känna att flytningen är liksom "hal" på pappret. Denna typ av flytning är ett tydligt tecken på att du befinner dig i den fertila fasen.

Många kvinnor upplever även andra fysiska tecken vid ägglossning. Det kan handla om en lätt svullnadskänsla, eller till och med en liten blödning. Dessa symtom kommer dock ofta efter att ägglossningen redan har ägt rum. Om du aktivt försöker bli gravid bör du därför inte vänta på dessa tecken, eftersom det mest fertila fönstret då kan ha passerats för den aktuella cykeln.

Gynpodden avsnitt 50 - Fertlitetsförståelse

Lyssna här

Ålder och fertilitet

Kvinnor är vanligtvis som mest fertila i 20-årsåldern. Från 35 års ålder börjar fertiliteten gradvis minska, vilket kan göra det svårare att bli gravid. Detta beror främst på att både äggens kvalitet och antal minskar med åren.

Många blir visserligen gravida efter 35, men det kan ta längre tid och risken för komplikationer ökar. Det är däremot viktigt att komma ihåg att fertilitet är mycket individuellt – det finns betydande variationer mellan olika kvinnor. När vi talar om fertilitet och ålder beskriver vi statistiska mönster som gäller för majoriteten, men inte nödvändigtvis för varje enskild kvinna.

Vi lever längre, håller oss friskare högt upp i åldrarna och många väljer att skaffa barn senare i livet än tidigare generationer.

Idag finns det fertilitetsbehandlingar som kan hjälpa vid svårigheter att bli gravid, men även dessa kan inte garantera en fullgången graviditet för alla. Vår livssituation har förändrats genom historien – vi lever längre, håller oss friskare högt upp i åldrarna och många väljer att skaffa barn senare i livet än tidigare generationer. Tyvärr har vår reproduktiva biologi inte utvecklats i samma takt. Även om vi känner oss yngre till både kropp och själ och skulle vilja få barn senare i livet, så följer vår fertilitet fortfarande samma biologiska tidslinje som den alltid gjort.

Om du funderar på att skaffa barn senare i livet kan det vara bra att samtala med en gynekolog om din individuella situation och vilka möjligheter som finns.

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Karin Willstrand Gynpodden

Lär dig mer om kvinnokroppen i vår podd - gynpodden

Kvinnans kropp är fantastisk, och komplex – och om vi förstår den mer, kan vi också skapa förutsättningar för att hantera den bättre, vilket kommer att leda till ett större välmående. Det är vårt mål med Gynpodden.