Illustration tre kvinnor plommon

Benskörhet, även kallat osteoporos

Benskörhet, även kallat osteoporos, vad är det egentligen? Varför utvecklar vissa osteoporos, kan man förebygga det och hur kan man behandla? Vi kikar närmare på detta.

Drabbas man av osteoporos innebär det att man får nedsatt bentäthet i skelettet, vilket leder till försvagning av benen och ökad risk för att bryta ett ben i kroppen, alltså att få en fraktur. Idag är frakturer som följd av osteoporos en av de stora folksjukdomarna i Sverige, varannan kvinna och var fjärde man riskerar att få en fraktur som följd av detta. Kvinnor utvecklar sjukdomen tidigare än män på grund av att de genomgår klimakteriet och får brist på östrogen, hormonet har en skyddande effekt på benet.

Orsaker

Det finns flera orsaker till osteoporos som man kan påverka och vissa som man inte kan påverka. Hög ålder, att vara kvinna och ärftlighet kan man inte kan göra något åt, men det är tyvärr faktorer som ökar risken att utveckla benskörhet. Att gå in i klimakteriet i tidig ålder är en känd riskfaktor att utveckla osteoporos. Därför är det viktigt att söka om man tror att man hamnat i klimakteriet innan 45 års ålder. Då bör man ha östrogenbehandling åtminstone till 50-årsåldern. Andra riskfaktorer som du själv kan påverka är undervikt, brist på fysisk aktivitet, rökning, överkonsumtion av alkohol och kalcium- och d-vitaminbrist 

"Att gå in i klimakteriet i tidig ålder är en känd riskfaktor att utveckla osteoporos."

Det finns två varianter av osteoporos, primär och sekundär. Den primära får man av orsakerna ovan. Den sekundära får man av olika mediciner eller bakomliggande sjukdom (tex  hyperparathyroidism, det är när bisköldkörteln har överproduktion av parathormon och detta påverkar kalkbalansen i kroppen) .

Symtom

Att få en fraktur om man har osteoporos är mycket vanligt och kräver inte särskilt mycket. Det räcker att man trampar snett eller faller när man är ute och går för att man ska få en fraktur. Hos en person som inte har osteoporos skulle samma olycka kanske ge en stukning eller ett blåmärke. Svårighetsgrader på frakturerna ökar med åldern, från en okomplicerad handledsfraktur till höftledsfraktur som kanske måste opereras.

"Hos en person som inte har osteoporos skulle samma olycka kanske ge en stukning eller ett blåmärke."

Genom att hitta osteoporos hos personer som får en första fraktur kan man starta en behandling och på så sätt minska risken för senare, mer allvarliga frakturer, tex i rygg eller höfter. Som stöd för att skatta risken för fraktur använder man sig utav riskberäkningsverktyget FRAX, det hjälper till att beräkna risken att få en fraktur inom 10 år. Varje år inträffar 90 000 frakturer, men man tror att mörkertalet är stort eftersom inte alla söker vård för kotfrakturer, trots svår smärta. 

Diagnos 

Diagnosen sätts med hjälp av bentäthetsmätning, så kallad DEXA-mätning, blodprover och en fysisk undersökning.

Behandling

Behandlingen består av att både stanna upp urholkningen av skelettet och bygga upp det igen, detta görs med hjälp av läkemedel och med fysiskt aktivitet. Träning gör att man blir starkare i sina muskler runt sitt skelett men också i själva skelettbenet. 

Vill du ha hjälp med eller veta mer om osteoporos boka en tid hos en av våra allmänläkare. Vi kan hjälpa till med att screena för riskfaktorer eller fortsätta en behandling, om du sedan tidigare har diagnosen benskörhet.

Läs fler artiklar:

Här har vi samlat en stor mängd fakta för dig som rör kvinnokroppen, för vi tror på att kunskap är makt.

Hedvig Engberg Gynpodden